Information

frågor_svar

Är det något speciellt ni undrar över? På den här sidan har vi samlat de frågor och svar som ni undrar över!

 Trädorganisationen Habari Malum Tree Planting Project

Vi samarbetar med medieföretaget Habari Maalum Media (HMM) som har sin anläggning norr om Arusha i Tanzania. Företaget har funnits ett bra tag och sedan 1974 har utveckling gått framåt.  Ifrån att enbart sända några fåtal radioprogram, arbetar HMM idag med television, video, radio, utbildar i medieproduktion och har ett stort arkiv utav kassettband. Deras radiostation har cirka 5 miljoner lyssnare varje dag. Även artister ifrån Tanzania samt de länder som gränsar Tanzania, använder sig utav HMM’s inspelningsstudior som har material och instrument som uppfyller kraven för en professionell studio. Ca 55 arbetare finns inom företaget och många utav människorna jobbar med att sända ut nyhetsprogram, som sänds ut i centrala och en liten del utav Östafrika.

Trädplanteringen som Habari Malum Media driver har funnits i mer än 20 år. Plantering utav trädplantor sker två gånger per år. Eftersom trädplantorna behöver mycket vatten när de är små, planteras träden strax innan regnperioden i Tanzania bryter ut. Det gör man för att träden ska kunna slå rot ordentligt. Regnperioden nere i Tanzania brukar vara under Mars månad.

Frågor och svar om mitt träd

Vilka planterar mitt träd?
Vi samarbetar med Habari Malum Tree Planting Project (HMMTPP) som är lokaliserad i norra delarna av Tanzania. De har varit aktiva som en trädplanteringsorganisation i mer än 20 år.

När planteras mitt träd?
Träden som vi säljer planteras i två omgångar om året, en på våren och en på hösten. Anledningen är att träden kan bara kan planteras under de större regnperioderna som är under november och mars.  

Vad går pengarna till?
Pengarna vi får in vid försäljning av träd för att kontrollera CO2 går till aktiviteter direkt relaterat till träd plantering. Detta inkluderar att driva upp träd från frön, plantera träden och skötsel av nyplanterade träd. Det går även en viss del till att utbilda invånarna, landägarna och skolbarnen om trädens betydelse och administrationen för dessa aktiviteter, men alla köp leder till ett planterat träd.

Vad får jag som bevis att jag planterat ett träd?
När du köper ett träd av oss så får du ett certifikat som bevis att du planterat ett träd.

Finns det bilder på mitt träd?
Vi kan inte få bilder på alla träd som planteras med vi kan få bilder från planteringen men det är omöjligt att veta vilket träd du bidrog till att plantera. 

Var planteras mitt träd?
Ditt träd kommer att planteras i norra delarna av Tanzania i Arusha. Vi kan ge information om I vilken by I Tanzania och I vilket område trädet planterats. Organisationen vi samarbetar med skriver kontrakt med landägarna där träden planteras så att de vaktas tills de är i mogen ålder. Så vi kan i princip ge adressen till ditt träd.

Vad kommer att hända med mitt träd?
När träden har nått en ålder av 15-25 (beroende på vilken sort) har de i genomsnitt bundit 1ton CO2 och då får landägaren skörda träden. Men om landägaren väljer att skörda träden så får de inte användas som ved, detta släpper ut koldioxiden igen, utan de används till som timmer. När landägaren hugger ner ett träd blir han skyldig enligt kontraktet kan skriver på att återplantera trädet på egen bekostnad vilket betyder att det alltid kommer att stå ett träd där.

Vad bidrar jag till om jag köper ett träd?
Grundtanken med att plantera ett träd är att man ska slå ut en del av sina koldioxidutsläpp men man bidrar till mycket mer. Genom att plantera träd så skapar man jobbtillfällen i Tanzania vilket hjälper till att stärka deras ekonomi. Jorden blir bördigare så att det blir möjligt att plantera grönsaker och örter vid träden. När en landägare bestämmer sig för att skörda träden så kan denne sälja dem och du hjälper till att stärka ekonomin. (Dessa träd måste återplanteras)

Vilka sorters träd planteras och kan jag välja?
Det är en rad olika sorters träd som planteras beroende på deras egenskaper vilket gör att alla träd inte kan planteras i alla miljöer. De olika sorterna är Albizia, Sydney blue gum, Silky oak, Fig tree, Pines, Cedrellas, Khayas, Cypress och Teak (detta är de engelska namnen på träden). Alla dessa träd har god koldioxid upptagning.

Man har tyvärr inte möjligheten att välja vilket träd som ska planteras. Organisationen har olika projekt runt om i Tanzania och bara ett år gången vilket gör att alla träd inte är anpassade för miljön på den marken.

Hur kan jag vara säker på att mitt träd planteras
När ett träd planteras skriv kontrakt mellan MyForest, Habari Malum Tree Planting Project och landägaren och det tas bilder från planteringen. Det förs även rapporter om hur många träd som planteras och de först 3 gånger om året för att se till så att träden kollar sig.

 

Frågor och svar om beställning

Min beställning kom aldrig fram vad gör jag?
Om din beställning inte kan levereras inom utlovad tid, kommer vi kort efter att ha mottagit din order meddela den nya leveranstiden via angiven e-postadress.

Om din beställning inte kommer fram inom den utlovade tiden så måste ni meddela oss så fort som möjligt. Men inte innan första veckan då det kan vara förseningar i taransporten.

Vad kostar frakten?
Frakten på MyForest är 19kr oberoende på hur stor eller liten ditt köp är.

Hur går jag till väga om varorna blivit skadade i transporten?
Om ditt certifikat är skadat när det kommer fram är det viktigt att ni meddelar oss så fort som möjligt inom 20 dagar efter att beställningen lades. Efter 20 dagar skickar vi inte ett nytt certifikat då vi inte kan vara säkra på att det var i posten den skadades.

Vilka olika betalsätt finns det?
På myforest.se har endast fakturor som betalsätt i dagsläget.

Jag vill lämna tillbaka en produkt, hur gör jag?
Om ni vill lämna tillbaka en produkt ska ni kontakta kundservice, det viktigt att ni gör det så fort som möjligt för om vi redan skickat pengarna till organisationen i Tanzania så går det inte att göra ett återköp.

Går det att beställa utanför Sverige?
I dagsläget går det inte att beställa utanför Sveriges gränser.

Finns det ett maxbelopp jag kan handla för?
Det finns inget maxbeloop du kan handla för på myforest.se. Om ett företag vill lägga en större beställning ombeds ni kontakta oss.

Kan jag avboka en beställning?
det är möjligt att avboka en beställning men det måste göras innan vi behandlat den. Vilket betyder att det måste ske snart efter att beställningen lagts.

Är det möjligt att beställa via e-post och telefon?
Det är möjligt att beställa via e-post och telefon och vid en större beställning rekommenderar vi att ni ringer eller e-postar.

 

Visste du att...

Sverige har krav på sig från EU att minska koldioxidutsläppen med 17 procent och öka vår andel förnybar energi från 40 till 49 procent fram till 2020.


MyForest Timeline HB
info@myforest.se

© 2010, MyForest Timeline HB
Alla rättigheter reserverade.